Tłuszcz kojarzy się głównie z hamburgerami, kiełbaskami i smalcem, czyli produktami spożywczymi, których nie powinniśmy jeść w nadmiarze. Nie zmienia to faktu, że tłuszcz jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Czym różnią się “dobre” kwasy tłuszczowe od “złych” tłuszczów? Które artykuły spożywcze są najlepszym źródłem zdrowego tłuszczu?
Podział kwasów tłuszczowych
Tłuszcze (nazywane w dietetyce kwasami tłuszczowymi) dzielą się na różne frakcje. Podstawowy podział obejmuje tłuszcze nasycone i nienasycone.
Tłuszcz powinien stanowić od 20 do 35% energii codziennej diety. Pozostała energia pochodzi z węglowodanów (40-55%) i białek (15-25%).
W zdrowym jadłospisie tłuszcze nasycone należy ograniczyć do minimum. Nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych powoduje wzrost złego cholesterolu we krwi. Poza tym codzienna dieta bogata w tłuszcze nasycone zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i jest jedną z głównych przyczyn nadwagi.
Źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego (tłuste mięso, wędliny, wyroby mięsne, tłusty nabiał), a także żywność wysoko przetworzona (fast-food, dania typu instant).
Zdrowe tłuszcze, czyli jakie?
Mianem “zdrowego tłuszczu” określamy nienasycone frakcje kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nienasycone to przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6.
Zdrowe tłuszcze odgrywają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Ich regularne spożycie ma korzystny wpływ przede wszystkim na układ nerwowy. Kwasy omega wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Tłuszcze nienasycone dobrze działają również na układ krwionośny - regulują pracę serca oraz poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, są źródłem energii oraz pełnią funkcję ochronną.
Źródła zdrowego tłuszczu
Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy głównie w produktach pochodzenia roślinnego, ale nie tylko. Co jeść, aby włączyć zdrowy tłuszcz do codziennej diety?
- oleje roślinne, na przykład takie jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek;
- tłuste ryby, głównie: łososia, makrelę, sardynki i pstrąga tęczowego;
- kiełki, pestki, orzechy, nasiona, na przykład: nasiona chia, nasiona lnu, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, kiełki pszenicy;
- owoce morza, takie jak: małże, ostrygi, krewetki;
- awokado, czyli owoc, który ma najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych spośród innych owoców;
- algi morskie i oleje z alg;
- tran, czyli tłuszcz otrzymywany najczęściej z wątroby rekina.
Właściwie ułożona dieta to podstawa zdrowego trybu życia
Czujesz ciągłe zmęczenie, brakuje Ci energii i często łapiesz infekcje? Być może problemem jest źle zbilansowana dieta pełna produktów wysoko przetworzonych. Spróbuj stopniowo wprowadzać zmiany. Włącz do jadłospisu więcej warzyw i owoców, postaw na węglowodany złożone i zastąp tłuszcze nasycone zdrowymi kwasami omega.
Jeśli szukasz porad i inspiracji dietetycznych, zajrzyj na stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-odchudzajaca-jak-polaczyc-diete-ze-zdrowym-odzywianiem/.
Komentarze (0)